Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
12.9.2018.
Инвестиције у све делове система у циљу унапређења пословања
Модернизација „Метала” и Мониторинг центра РБ „Колубара”

− ЕПС је започео модернизацију РБ „Колубара", а крајни циљ је да „Колубара Метал" буде на високо технолошки развијеном нивоу, тако да буде могуће да се у самом ЕПС-у направи роторни багер − рекао је Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС, приликом обиласка производних погона колубарине организационе целине „Метал", и додао да „Колубара Метал" има своје место у будућности као најбоља металска фирма у Србији и на Балкану.

− Идеја нам је да можемо сами, својом памећу и опремом, да изградимо комплетан багер „глодар" у неком наредном периоду. Мислимо да то није много далеко и да ћемо за око пет година моћи да се похвалимо да нам не треба помоћ са стране − рекао је Грчић.

Први корак у модернизацији је набавка робота за заваривање, вредности 24 милиона динара. Реч је о првом роботу у РБ „Колубара", који ради на заваривању папуча на багеру. Робот чак седам или осам пута смањује брзину варења папуче багера. До 30 одсто је смањено и време које се потроши за припрему папуче за варење. Недавно је набављен и тестиран а сада је већ у пуној употреби.

У „Металу" су истакли и важност пресе која је јединствена у Србији због могућности савијања профила од 50 милиметара челичног лима. Грчић је најавио план за модернизацију „Метала" у наредним годинама и рекао да је у овај део ЕПС-а недавно запослена млада девојка, трећепласирана на светском такмичењу у заваривању у Токију.  

Грчић је обишао и нови мониторинг центар у РБ „Колубара", који ће бити веома важан за подизање безбедности у читавом колубарском басену.

Завршена је прва фаза радова, вредности између 45 и 47 милиона динара, а тренутно 120 камера покрива делове РБ „Колубара". План је да до краја 2020. године у систему ради око 400 камера, којима ће бити покривени сви витални делови „Колубаре", чиме се олакшава рад запосленима, подиже безбедност и спречавају крађе материјалних добара.

− Инвестирамо у све делове система, подижемо ефикасност и унапређујемо пословање. Део тог циклуса је и запошљавање младих стручњака, у току је конкурс за пријем 163 стручњака и очекујемо да ћемо добити најбоље младе инжењере који ће наставити да доприносе модернизацији и увођењу најмодернијих технологија – рекао је Грчић.

Миодраг Ранковић, председник Синдикалне организације „Колубара", поздравио је инвестициони циклус са циљем модернизације опреме у „Колубари" и подсетио на важност система за безбедност електро-енергетске сигурности.