Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
20.2.2018.
Јачи ЕПС за енергетску независност Србије

Реализација пројекта капиталног ремонта блока А4 у Термоелектрани “Никола Тесла А” (ТЕНТ) почела је уводним састанком представника „Електропривреде Србије” са извођачима радова. То је једна од најзначајнијих инвестиција ове године у систему „Електропривреде Србије“. Улагањем око 53,5 милиона евра повећаће се снага блока на 332 мегавата, продужити радни век и унапредити енергетска ефикасност и заштита животне средине.

На састанку у највећој ЕПС-овој термоелектрани договорена је динамика радова који би требало да почну у марту.

- Ревитализацијом блока А4 у ТЕНТ А ЕПС наставља традицију да сваке године улаже значајна средства у модернизацију постројења. Кроз овакве и друге инвестиције, попут започетог пројекта изградње постројења за одсумпоравање димних гасова за четири блока ТЕНТ А, желимо да ова термоелектрана у којој се производи више од половине српске струје буде дуговечна и једна од најмодернијих термоелектрана, не само у региону, већ и у Европи - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС на уводном састанку.

Грчић је истакао да је од велике важности за ТЕНТ одлука да се блокови А1 и А2 модернизују, да им се врати стари сјај и наставе да раде.

Планиране су велике инвестиције и у другим деловима ЕПС-а, да би се сви капацитети унапредили и проширили.  

- Желимо да од ЕПС-а направимо такво предузеће које ће у сваком моменту моћи да снабдева било ког потрошача у Србији. То подразумева већи број трафостаница, модернију дистрибутивну мрежу, проширење капацитета у рудницима. Ако све то урадимо, бићемо лидер у електроенергетском сектору у читавом региону. Циљ нам је да ЕПС значајно ојачамо и унапредимо како бисмо у потпуности обезбедили енергетску независност Србије тако да, за највише пет година, неће бити потребе за увозом ни једног јединог киловат-сата електричне енергије, чак ни у зимском периоду када је потрошња значајно већа, а производња отежана – рекао је Грчић и додао да је од почетка године ЕПС зарадио 13,5 милиона евра од извоза електричне енергије.

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година.

- План је да ремонт траје нешто мање од пет месеци и да завршетком радова добијемо потпуно обновљен термоблок за стабилно снабдевање у наредним деценијама. Сви припремни послови су завршени и обезбеђене су дозволе за извођење радова - рекао је Глишо Класнић, који руководи пројектом ревитализације блока А4 у ТЕНТ А.

У овом значајном пројекту учествоваће више од 40 реномираних домаћих и страних фирми из области енергетике, машинске и електро градње од којих су многе и ранијих година са успехом обављале ремонтне радове на осталим ТЕНТ-овим постројењима. Са завршетнком радова на блоку А4 биће заокружена фаза ревитализација 300 мегаватних блокова на локацији ТЕНТ А. Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година успешног рада.