Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
7.2.2018.
Грчићу уручена захвалница центра „Косметске жртве“

​Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији уручило је Милораду Грчићу, в. д. директора „Електропривреде Србије“ захвалницу за допринос ЕПС-а раду тог удружења и отварању Документационо-информативног центра „Косметске жртве“.

- На месту где потресне фотографије, документи и снимци говоре о почињеним злочинима и жртвама и пред породицама чијих чланова више нема, тешко је говорити. Људи из Удружења боре се за истину више од 20 година и траже правду за жртве. Важно је да будуће генерације знају шта се десило, да памте и не забораве део српске историје и српског народ – рекао је Грчић на отварању центра у спомен-соби "Косметске жртве", у „Београђанки".

Циљ центра „Косметске жртве“ је да прикупи документа о прогонима, страдањима, уништеној имовини особа српске, ромске и осталих неалбанских националности, као и о уништеним верским и културно-историјским објектима на Косову и Метохији. План је и да се направе спискови свих убијених цивила у Србији током НАТО бомбардовања 1999. године.

- Влада Србије ће у оквиру свих ингеренција и закона чинити све да се дође до истине, пошто је то право и обавеза сваког човека модерне цивилизације – рекла је Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику Србије.

Она је након обиласка спомен собе "Косметске жртве" рекла да су могли још једном да се подсете колико бол нема границе, као и да је још интензивнији када нема правде.

- Наше породице су највећи трагичари, остали смо без наших чланова породице, куће су нам опљачкане и запаљене и гробови прадедова поорани и то ћемо помињати док год дишемо. Ми тражимо правду. Да се злочини не забораве поставили смо „зид плача“ испред Скупштине Србије са фотографијама киднапованих и убијених на Косову и Метохији, отворили спомен собу која подсећа на жртве и покренули документациони центар – рекао је Симо Спасић, директор новоотвореног центра и председник Удружења киднапованих и убијених на Косову и Метохији.